Madeira header
uk flag language  
 

Geschiedenis van Madeira

Ontstaan uit vulkanische activiteiten bestaat Madeira geologisch gezien “nog maar“ circa 5 miljoen jaar. Het oudste eiland van de Madeira archipel is Porto Santo (circa 14 miljoen jaar oud).

Het eiland Madeira was voor het grootste deel bebost (Laurier) toen het in 1419 ontdekt werd door Portugal. Het waren João Gonçalves Zarco and Tristão Vaz Teixeira waren de ontdekkers. Een jaar later werd door Portugal de eerste pioniers naar Madeira verscheept en werden de eerste nederzettingen aan de zuidkust gesticht. In eerste instantie bestonden de activiteiten op het eiland vooral uit visserij, houtkap en graanteelt. Voor de landbouw werd ook al begonnen met de aanleg van de levada’s. Na het instorten van de graanmarkt werd het verbouwen van suikerriet  tot de 17e eeuw belangrijk. Hierna nam de productie van wijn deze rol over.

Ontdekking van Madeira

Het was juli 1419 toen dit eiland voor het eerst werd ontdekt door Portugese ontdekkingsreizigers. Deze twee zeelieden waren de kapiteinen João Gonçalves Zarco en Tristão Vaz. De belangrijkste reden waarom deze twee heren op een expeditie gingen was omdat ze daartoe orders van prins Hendrik de Zeevaarder hadden gekregen. Hij riep de beste zeenavigators en cartografen in heel Portugal op om meer informatie over de West-Afrikaanse kust te verzamelen. Na de ontdekking van Porto Santo duurde het nog een jaar voordat de baai van Machico werd ontdekt daarmee de weelderige bossen en rijke land van Madeira. Mede vanwege de rijkdom en de strategische ligging van het nieuw ontdekte eiland droeg prins Hendrik op tot onmiddelijke kolonisatie.

historische boot

henry de zeevaarder

Voor de Portugese ontdekking

Een interessante wetenswaardigheid is dat er geografische informatie over Madeira bestaat van voor de tijd dat de Portugese ontdekkingsreizigers arriveerden. Er zijn kaarten die dateren uit 1339 waar Madeira reeds op staat. Ook bestaat er literatuur die Madeira en Porto Santo optekenen (Libro del Conocimiento uit 1348-1349).

Vroegste Kolonisatie

De eerste kolonisten kwamen tussen 1420 en 1425 aan op Madeira. De eerste kolonisten waren familieleden van de kapiteins die het eiland ontdekten. Daarna werden zijn gevolgd door adellijke Portugese families. Echter, niet alleen invloedrijke en adellijke families vertrokken naar Madeira, ook werden gevangenen verscheept die "ter werk" werden gesteld. Zij moesten het gebied geschikt maken voor landbouw en werden onder andere gebruikt om de levadas aan te leggen.

De opkomst van Madeira

In eerste instantie was dit alleen voldoende voor de kolonisten zelf, maar uiteindelijk werd tarwe ook geëxporteerd naar het vasteland van Portugal. Vanaf 1455 werd ook suiker(riet) als product verbouwd en dit gaf een behoorlijke boost aan de economie van Portugal. Tussen 1480 tot 1490s gold Madeira als een van de leiders op het gebied van de handel in suiker. Vanaf de 17e tot de 18e eeuw werd de Madeira-wijn beschouwd als een van de meest luxueuze drank op het koloniale westelijk halfrond. Hoewel het Britse Rijk Madeira koloniseerde tijdens de Napoleontische Oorlogen kwam deze weer terug in het bezit van Portugal in 1814. De productie van de wijnindustrie is nooit gestopt. Wel is de populariteit van de wijn behoorlijk afgenomen.

Madeira is in haar geschiedenis bezet door Spanje (1580-1640) en door Engeland (gedurende de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog 1808-1814). Gedurende de wereldoorlogen in de 20e eeuw bleef Madeira onbezet. Op 1 juli 1976, na de democratische revolutie van 1974, krijgt Madeira haar politieke en economische autonomie (Dit wordt nog steeds gevierd op “Madeira Dag”).

© ToMadeira 2012 Contact Nuttige links Privacy en Voorwaarden