Madeira header
uk flag language  
 

Duiken op Madeira

Is Madeira nog mooier onder water dan boven water? Dankzij het heldere warme water en het rijke oceaanleven kunt u uitstekend duiken op Madeira en het zelf ervaren. U kunt genieten van een enorme soortenrijkdom aan planten en vissen. Er zijn tal van goede duiklocaties rondom het eiland te vinden, waaronder het zeereservaat van Garajau. Tevens zijn er diverse scheepswrakken en grotten waar u kunt duiken. Er zijn diverse duikscholen op Madeira waar u lessen kunt nemen en/of materiaal kunt huren. Ook op Porto Santo is een duikschool en kunt u prima duiken.Madeira is een perfecte bestemming voor heerlijke duikvakantie.

Duiklocaties in Madeira - het Garajau Reservaat

De meeste duikplekken op Madeira liggen aan de zuidkant van het eiland. Een van de beste gebieden om te duiken op Madeira is het Garajau zeereservaat. Binnen dit gebied zijn er tal van goede duiklocaties voor verschillende niveaus. Zo is er het "Lavafinger rif", die met een diepte van 5 meter tot 35 meter ook geschikt is voor beginners . Dan heb je de "Arena" duikstek welke gekenmerkt wordt door een lange tunnel en bizarre rotsformaties. Pico, die ook binnen Garajau ligt, is meer geschikt voor de ervaren duikers. Ponta da Oliveira biedt een grote variëteit aan vis en een steile begroeide rotsmuur. Hier is ook een grote grot voor de meer gevorderde duikers. Bij Kaap Garajau vindt u de grote bruine zeebaars, een van de grootste Europese vissoorten aan de kust. Dit is ook een mooie plek voor beginners. Dan is er het T-Reef met 30 meter rotsachtige pinakels en rijke scholen van rifbaarzen of koraaljuffertjes, barracuda's, murenen en roggen.

Andere duikplekken rond het eiland Madeira zijn:
Machico
Canico
Klooster Reef.
Reis Magos
Canical
Ponta de São

rog
duiken

Wrakduiken op Madeira

Er zijn een aantal scheepswrakken in de wateren rondom Madeira. Het leuke van scheepswrakken (vanuit een duikers perspectief) is dat ze kunstmatige riffen vormen en op deze manier onderdak bieden een grote verscheidenheid van vissen en planten.

De Bowbelle, ook wel de Bom Rei genoemd, is een 90 meter lang scheepswrak die op een diepte van ongeveer 30 meter ligt. Het schip is bij Madalena do Mar (aan de zuidkust van Madeira) gezonken, ongeveer 40 minuten van Funchal. Een ander wrak is de Madeirense, een vrachtschip dat bewust tot zinken is gebracht in het jaar 2000 om zo een goede duikplaats te creëren. Het schip ligt op een diepte van ca. 25 meter aan de zuidoost kust van Porto Santo. Dan is er ook nog het Pronto scheepswrak die ligt op een diepte van ongeveer 30 meter voor de pier van Funchal.

Duiklocaties in Porto Santo

Naast de beroemde scheepswrak duikplek van de Madeirense, die in de buurt ligt van de kust van Porto Santo, zijn er meer dan 20 duiklocaties rondom Porto Santo (waaronder het kleine eiland Cima). Porto Santo heeft duiklocaties voor zowel beginners als voor ervaren duikers. De zichtbaarheid is doorgaans goed en diepten variëren van 15 tot 50 meter. Het zeeleven is erg mooi. Een geweldige duikstek is de Baixa das Bicudas in het zuidoosten van Porto Santo, die gaat tot een diepte van 38 meter. Rond de kleine eilandjes die Porto Santo omringen (Ilheu de Fora, Ilheu de Cima, Ilheu de Baixo ou da Cal en Ilheu de Ferro) vindt men een aantal van de beste duiklocaties ter wereld. Vooral rond het kleine eiland Cima zult u een groot aantal mooie duiklocaties aantreffen.

Anemoon Madeira
Everlipvis Madeira

Duikscholen, duikmateriaal en duiklessen op Madeira

De meeste duikscholen en bedrijven die duikexcursies aanbieden bevinden zich in of nabij Funchal en Canico de Baixo. Populaire duikcentra op Madeira zijn Manta Diving Center, Madeira Divepoint en Focusnatura". De duikscholen bieden meestal trainingen aan op verschillende niveaus, afhankelijk van de vaardigheden en kennis van deelnemers. Sommige duikcentra bieden ook wrakduien en nachtduiken aan. Alle benodigde apparatuur, zuurstoftanks, duikpakken, duikbrillen, vinnen etc. is aanwezig en kan gehuurd worden of is inbegrepen in de prijs van de les of excursie. Soms kan het duikmateriaal ook gekocht worden. Hoewel het materiaal meestal in prima conditie is kan het geen kwaad om dit van te voren nog goed te checken.

De schoonheid van de onderwaterwereld op Madeira

Hoe komt het dat Madeira een populaire duikbestemming is? Eén van de redenen is de milde temperatuur van het zeewater dat hele jaar door heerlijk blijft om te duiken. De gemiddelde temperatuur van het water tijdens de wintermaanden is ongeveer 19 ° en tijdens de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur van het water is 25 ° C. Afgezien van deze prima temperaturen, is het water dat deze archipel omringt onder andere rijk aan dolfijnen, walvissen, pijlstaartroggen, murenen, everlipvis, tandbaars, snoek, kabeljauw, tonijn, zeesterren, zeepaardjes, barracuda’s, baarzen en kreeften. Daarnaast zijn er de adembenemende riffen, interessante rotsformaties en grotten. Enthousiast geworden? Kijkt dan ook eens op de duikvakantie pagina.

Leren duiken of snorkelen? kijk dan eens op SnorkelenDuiken.nl.

 

© ToMadeira 2012 Contact Nuttige links Privacy en Voorwaarden